Ca ardeleni, ne mandrim ca facem lucrurile bine, pe indelete, ardeleneste.

Ca producatori, ne mandrim cu o traditie de peste 85 de ani

in stiinta de a face bauturi.

Istoric

 • 1932

               Compania Prodvinalco isi are radicinile in anul 1932, moment in care a intrat in vigoare Legea Monopolului Alcoolului si Taxelor de Consumatie prin care se monopolizeaza de catre stat desfacerea spirtului si a derivatelor de spirt. Initial, fabrica functiona sub numele “Fabrica de spirt Max Werlheimer” iar mai apoi, in 1948 sa isi schimbe numele in “Fabrica de Spirt Clujeanul

 • 1951

              La data de 01.07.1951, prin HCM nr. 1204/1951 au fost infiintate Intreprinderile Industriale de Vinuri si Produse Alcoolice, care au preluat stocul si tot inventarul fostelor depozite de turnare a spirtului, astfel ca ia fiinta si la Cluj Intreprinderea de Vin si Bauturi Alcoolice – “Vinalcool Cluj”. Incepand cu aceasta data, “Vinalcool Cluj” a fost   supusa unor multiple reorganizari sub aspectul subordonarii, limitelor teritoriale de activitate si denumirii unitatii.

             Obiectul de activitate al intreprinderii era: achizitionarea vinului, tuicii, rachiurilor naturale, strugurilor, borhoturilor din fructe, vinificarea si industrializarea tuicii si rachiurilor naturale precum si conservarea acestora prepararea . turnarea bauturilor alcoolice din spirt rafinat si din produse naturale, precum si a vinului.

 • 1964

        Incepand cu 1964, Vinalcool Cluj a cunoscut o perioada de mare succes, fiind unul dintre cei mai importanti producatori si distribuitori de bauturi alcoolice din Romania. O atentie importanta s-a acordat modernizarii si extinderii activitatii intreprinderii, astfel incat in perioada 1964-1971 au luat fiinta trei centre de vinificare si trei distilarii moderne, cu o capacitate sporita de prelucrare, inlocuindu-se conditiile rudimentare de vinificatie si distilare de pana atunci.

        De asemenea, o mare importanta s-a acordat si inovatiei, nu mai putin de 16 dispozitive de productie trecand prin acest process.

 • 1971

           Prin HCM nr. 87/1971 ia fiinta Centrala Viei si Vinului, Intreprinderea de Vin si Bauturi Alcoolice Vinalcool Cluj trecand in subordinea acesteia si a Directiei Generale Agricole Cluj, schimbandu-si denumirea in Intreprinderea Viei si Vinului Vinalcool Cluj, denumire sub care la data de 01.06.1972 a fost inregistrata la Registrul de Stat. Tot in acest an a fost dat in folosinta un mare si modern centru de imbuteliere, conditionare si depozitare de bauturi alcoolice la Baciu, unde societetea isi desfasoara cu succes activitatea pana in ziua de astazi.

 • 1991

         Ca urmare a intrarii in vigoare a Legii 58/1991 privind privatizarea societatilor comerciale, in vederea transferului proprietatii de stat catre sectorul privat, in anul 1991 Statul Roman a transmis 30% din capitalul social al Prodvinalco catre Fondul Proprietatii de Private Banat Crisana, care la randul sau a efectuat transferul, cu titlu gratuit, catre cetatenii romani indreptati conform legii, prin emiterea certificatelor de proprietate (cupoane), titluri de valoare la purtator. Restul detinerilor de 70% au intrat in proprietatea Fondului Proprietatii de Stat, institutie publica constituita prin aceeasi lege, care urma sa privatizeze ceea ce a primit in portofoliu.

          In aceasta perioada SC PRODVINALCO SA isi extinde gama de productie precum si interesul pentru imaginea produselor, fiind concepute noi modele de etichete si sticle, au fost modernizate sistemele de sigilare a sticlelor precum si a ambalajelor pentru sticle (colectiv şi individual).

 • 1995

        Ca urmare a reevaluarii bunurilor aflate in patrimoniului societatii, capitalul social al societatii s-a majorat succesiv in anii 1993 si 1994, ajungand la 9.066.650.000 lei.

        Prin intrarea in vigoare a Legii 55/1995 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, in cadrul Programului de Privatizare in Masa, s-a realizat transferul gratuit catre persoane fizice al acţiunilor aferente cotei de 30% din capitalul social al societăţilor comerciale cu capital de stat, persoanele fizice indreptatite potrivit legii, primind cupoane de privatizare.

        Ulterior, ca urmare a preschimbarii cupoanelor şi certificatelor nominative de privatizare primite de la Stat în acţiuni, au devenit actionari un numar de 38.947 persoane fizice, reprezentand 60% din capitalul social, Prodvinalco devenind o societate cu capital majoritar privat.

 • 1997

         Incepand cu data de 08.04.1997 actiunile societatii au fost cotate la Bursa de Valori Bucuresti unde au inregistrat o evolutie constanta. Actiunile emise de societate se tranzactioneaza la categoria Nelistate a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul VAC.

   

 • 1998

      In anul 1998 a fost infiintata Asociatia PAS ALCOSAL, constituita in vederea achizitionarii pachetului de actiuni detinut de catre Fondul Proprietatii de Stat. In acest sens, în anul 1999 a fost încheiat intre Asociatia PAS ALCOSAL si Fondul Proprietatii de Stat (FPS), contractul de vânzare-cumpãrare nr 8/6.01.1999 pentru 3.622.760 actiuni, reprezentand 39,96% din valoarea capitalului social, in acest fel fiind achiziţionat ultimul pachet de acţiuni deţinut de fostul Fond al Proprietãţii de Stat.

      Asociatia PAS ALCOSAL si-a asumat prin aceasta tranzactie o serie de obligatii, printre care si realizarea unor investitii pe o perioada de patru ani.

 • 2004

           Este anul in care societatea Prodvinalco devine integral privata iar asociatia PAS ALCOSAL se desfiinteaza.

           Preocuparea pentru dezvoltarea gamei de produse, se dubleaza si cu actiuni concrete pentru dezvoltarea vanzarilor.

           In acest sens, prin hotararea Adunarii Genrale Extraordinare a Actionarilor din data de 29.04.2004 a fost aprobata o strategie de infiintare a unei retele proprii de reprezentanti de vanzari la nivel national.

 • 2005

         Este anul in care SC PRODVINALCO SA isi concentreaza eforturile spre obtinerea certificarii ISO

  9001, HACCP si IFS.

         De asemenea, investitiile s-au îndreptat spre modernizarea intregului flux tehnologic.

  2011 1

   

 • 2009

        Prodvinalco devine sponsorul principal al echipei de rugby, aratandu-si astfel susținerea pentru comunitatea clujeană.

        Preocuparea PRODVINALCO pentru interesele comunitatii este una constanta, participarile la diversele actiuni locale facand parte integranta din cultura noastra.

  2009 2

 • 2012

       Odata cu aniversarea a 80 de ani de activitate, Prodvinalco ajunge din punct de vedere al cotei de piata pe pozitia a treia in volum si a patra in valoare in sectorul bauturilor alcoolice din Romania

       Orientarea catre calitate si distributie ramane in continuare un pilon important in cultura de business a Prodvinalco.